Wat is de impact van de BMI op uw gezondheid?

Wat is de impact van de BMI op uw gezondheid?


Het was een Belg, Adolphe Quetelet, die de BMI-berekening (Body Mass Index) heeft uitgevonden in de 19de eeuw. Deze werd breder toegepast door de WGO Wereldgezondheidsorganisatie in 1997.

Een BMI bepaalt de normen met betrekking tot de lichaamsomvang van de grootte en het gewicht van personen. Deze normen zijn referentiepunten geworden om de risico's te kennen van de BMI op de gezondheid.

Ondervoeding, ondergewicht en gezondheid

Bij een BMI van minder dan 18 spreken we van ondervoeding. Als de BMI daalt tot minder dan 16,5 bevinden we ons in de categorie van de ondervoeding. In Frankrijk heeft 3,5% van de bevolking een BMI van meer dan 18,5. Maar wat betekent dit?

Ondervoeding houdt in dat de voeding inname niet volstaat in vergelijking met het energieverbruik van het lichaam. Dit resulteert in een koortsig gevoel. Op fysiek vlak betekent de ondervoeding zone dat het immuunsysteem minder goed werkt. Met andere woorden, de personen in deze zone zijn vaak ziek.

De mentale gezondheid wordt ook beïnvloed. Ondervoede personen zijn inderdaad vaker het slachtoffer van depressies en een wijziging in de levenskwaliteit. Ondervoeding kan resulteren in aandoeningen zoals mentale anorexia of problemen met de voeding.

Als uw BMI lager is dan 18 raden wij u nadrukkelijk aan zich te richten tot een gezondheidsprofessional.

Obesitas, overgewicht en gezondheid

Een persoon heeft overgewicht wanneer zijn BMI hoger is dan 25. Een persoon wordt als zwaarlijvig (obesitas) beschouwd wanneer zijn BMI hoger is dan 30. Obesitas kan worden onderverdeeld in drie niveaus: matige, ernstige en morbide obesitas. In 2012 hebben in Frankrijk meer dan 21 miljoen Fransen overgewicht, of 60% van de bevolking.

Zwaarlijvig zijn of overgewicht hebben resulteert in gezondheidsproblemen die men ernstig moet opvatten:

  • Mogelijkheid van hart- en vaatziekten
  • Kans op diabetes
  • Mogelijke ontwikkeling van spier- en skeletaandoeningen zoals artrose bijvoorbeeld