De berekening van de BMI voor vrouwen

De berekening van de BMI voor vrouwen


De Body Mass Index biedt de mogelijkheid een persoon in te delen in een lichaamsomvang categorie. Deze index werd in het leven geroepen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO). Deze biedt de mogelijkheid ondervoeding of overgewicht te bepalen bij volwassenen.

De berekening van de BMI is identiek voor mannen of vrouwen. Men dient echter rekening te houden met een aantal verschillen.

De BMI bij de vrouw

De berekening van de BMI is, algemeen gezien, een heel betrouwbaar berekeningsinstrument. Dit is de reden waarom hij gemeenschappelijk is voor mannen en vrouwen.

Het is echter de interpretatie van de BMI die gevarieerd moet worden. Het verschil tussen mannen en vrouwen is duidelijk zichtbaar. Bijvoorbeeld, de BMI die obesitas vaststelt begint bij vrouwen bij 30. Deze obesitas is reëel zichtbaar bij een BMI van 29,9. De lijn tussen beide is dus heel smal. Bij een man daarentegen is obesitas pas zichtbaar vanaf 31,5. De visuele realiteit bij mannen is dus groter dan voorzien in de BMI-berekening.

Gewichtstoename bij vrouwen

Op genetisch vlak zijn vrouwen meer geneigd gewicht bij te komen. Bovendien zijn vrouwen meer geneigd te snoepen dan mannen.

Vrouwen komen gemakkelijker gewicht bij dan mannen omwille van hormonale redenen (tussen de pil en een zwangerschap bijvoorbeeld). Bovendien is het aantal vetcellen veel hoger bij vrouwen.

Fysiek gezien komen vrouwen voornamelijk vet bij onderaan op het lichaam. De meest getroffen zones zijn de buik, de heupen, de dijen en de billen. Het vet hoopt zich op in deze zones. Dit resulteert in wat men vaak "de paardenbroek" genoemd.

De berekening van de BMI geeft de norm weer waarin u zich bevindt en de doelstelling die u wenst te bereiken. Een gezondheidsprofessional kan u helpen uw gezonde gewicht te bereiken.