BMI en calorieën

BMI en calorieën


In het kader van de berekening van uw BMI en uw gewichtstoename of -verlies is het van essentieel belang uw basaal metabolisme te kennen. Deze geeft uw energieverbruik weer van uw lichaam in rust.

Wat is het basaal metabolisme?

Iedere persoon heeft een eigen basaal metabolisme dat afhangt van de grootte, het gewicht, de leeftijd, het geslacht en de morfologie.

Het basaal metabolisme, of basismetabolisme, wordt uitgedrukt in calorieën. Dit hulpmiddel biedt u effectief de mogelijkheid te weten hoeveel calorieën uw lichaam verbruikt zonder fysieke activiteit. Deze energiebehoeften kunnen niet worden gewijzigd omdat ze het aantal calorieën omvatten dat noodzakelijk is voor de goede werking van het menselijk lichaam tijdens een dag.

Deze calorieën worden verbruikt in de hersenen, het hart, het ademhalingssysteem en het spijsverteringsstelsel. Het basaal metabolisme is dus het minimum aantal calorieën dan ons lichaam zal verbruiker per dag.

Het basaal metabolisme begrijpen

De berekening van de calorieën is van essentieel belang in elk dieet. In dat kader zal elke gezondheidsprofessional uw basaal metabolisme berekenen om het aantal calorieën te bepalen dat u elke dag kunt innemen.

U mag in geen geval minder calorieën opslaan dan wat uw lichaam nodig heeft. Een ontoereikende energie- en calorie-inname kan u blootstellen aan gezondheidsproblemen. Elk metabolisme is uniek. Een hoog basaal metabolisme, m.a.w. een grotere vraag naar calorieën dan het gemiddelde betekent dat uw lichaam minder reserves opslaat. Actieve personen zullen hun behoefte aan calorieën zien stijgen. Dit is ook het geval bij jongeren bij wie het lichaam meer calorieën verbrandt in rust.

Om het basaal metabolisme te verhogen, moet de spiermassa toenemen omdat een gespierd lichaam meer calorieën verbrandt in rust dan een minder gespierd lichaam.

Het berekenen van calorieën mag geen obsessie worden. Het is eerder een gids in uw zoektocht naar uw gezond gewicht, het gewicht waarbij u zich goed voelt.